photo f6d7aa74-a1a6-49b8-8d7f-bdab144417b6_zps0e11339d.jpg
Time changes everything, even you and I have changed

*NuR HaNa
910823
UNITEN student (BBA HR)
 photo cea30b0d-2619-4d62-a7e5-0d52b6a4eeea_zpsa23ef548.jpg
family
 photo 1d6ebc21-34b9-4bc7-8857-272b45752626_zps1cf079da.jpg
dearest roommies
 photo 1395570846670_zps15311158.jpg
friends

I really wonder how you feel on these nights so alone

Faahanie Eton

Template by Elle @ satellit-e.bs.com
Banners: reviviscent
Others: (1 | 2)


“life will be better in spring”
October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 May 2012 June 2012 July 2012 August 2012 January 2013 February 2013 July 2013 September 2013 October 2013 November 2013 December 2013 January 2014 March 2014 April 2014 May 2014 June 2014

LIFE
Friday, November 29, 2013 || 1:00 AM

Assalamualaikum wbt...
dah lama pulak tak menaip..maklumlah...minggu lepas and minggu nie kan minggu midterm..
so..semua sibuk perah otak la jawabnya...hahahaa and for some papers...dah dapat result dah pun...hadoiii...scary the mary (>.< !)

Tuk semester nie...amik 5 subjek jea...taknak amik 6 mcm dulu...takboleh buat...tapi 5 subjek pun boleh dikatakan semua killer paper....gile tak gile la jawabnya....these are the subject that have been taken..

1.Managerial Accounting (subjek sem3)
2.Management Information System (subjek sem 4)
3.Consumer and buyer behaviour (subjek sem 4)
4.Macroeconomics (subjek sem 4)
5.Management Science (subjek sem 5)

mana tak giler aq sem 2 nie...nak buat camne...subjek sem 2 smua dah transfer...hadoiii...so far..from midterm...subjek macro jea dah kecundang....arghhhhhh ! bnci btul laaa...dulu micro pun sama...smua dapat lowest jea . STRESS ! managerial accounting plak ...alhamdulillah..tapi ada careless mistake...kalu tak dah full mark...ok foineee...learn from mistake...management information system...taktau nak komen..sbb tak paham...tpi midterm passs..tula...dulu nak amek sangat course it...bru blajar skit ttg it..dah blurrr...
(-.-) management science...teramat2 susah...nasib baek lec baik + sporting n sgt2 baik...tadi midterm bagi kelonggaran..syg sir . HAHA ! CBB plak so far...ok...tapi midterm takdapat lg ...sir taknak bgi kea ??

Apa lgi nak share....tade pe dah kot...ttg mr.kudut...bru dapat contact dy...sbb dy trlampau bz cari duit tuk saya..HAHA.tade la..cari duit tuk tolong family dy...baekkan dy.. (bangga la kalu dy tau nie).ari 2 ngadu kita tak dapat pape...dy kata kalu dah keje...bru boleh mntk...kalu nak duit pun dy boleh bgi..ckp jea bape...hamboiii...kang aq mntk sribu trketar2 tgn nk bgi . huhuiii . tadi pun sir subjek management science tanye tade bf lg kea...ckp la.dah ada.dy tnye tinggi ke rendah...aq pun ckp..tinggi..putih...dy kata bgus2 ! hahaha.adoi...hal peribadi pun nak korek ke sir...

So...masing masing akan bz balik...sebab dy pun nak start blajar blik dah 2hb nie...aq plak kene struggle tuk final bulan 1 nie...so...mmg takbalik lngsung la jawabnyer....duit pun kene save skrang...sbb nak join program pun dah kene byr skrg...APTB...

itu sahaja tuk ari nie...wassalam (^^)



Blue Bird
Saturday, November 16, 2013 || 10:24 AM



Habataitara modoranai to itte
Mezashita no wa aoi aoi ano sora

Kanashimi wa mada oboerarezu
Setsunasa wa ima tsukami hajimeta
Anata e to idaku kono kanjou mo
Ima kotoba ni kawatteku

Michinaru sekai no yume kara mezamete
Kono hane wo hiroge tobidatsu

Habataitara modorenai to itte
Mezashita no wa shiroi shiroi ano kumo
Tsuki nuketara mitsukaru to shitte
Furikiru hodo
Aoi aoi ano sora
Aoi aoi ano sora
Aoi aoi ano sora

Aisou tsukita you na oto de
Sabireta furui mado wa kowareta
Miakita kago wa hora soteteiku
Furikaeru koto wa mou nai
Takanaru kodou ni kokyuu wo azukete
kono mada wo kette tobitatsu

Kakedashitara te ni dekiru to itte
izanau no wa tooi tooi ano koe

mabushi sugita anata no te mo nigitte
motomeru hodo aoi aoi ano sora

ochite iku to wakatteita
soredemo hikari wo oi tsuduketeiku yo

Habataitara modoranai to itte
sagashita no wa shiroi shiroi ano kumo
tsukinuketara mitsukaru to shitte
furikiru hodo aoi aoi ano sora
aoi aoi ano sora
aoi aoi ano sora



RESDUNG .
Friday, November 15, 2013 || 6:24 AM

Punca resdung:

* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit
* Hidung bengkok
* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor
* Jangkitan gigi atas
* Ketumbuhan di dalam hidung
* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas.
* Jangkitan kuman

Lendir degil dalam Tekak 
-Apakah yang menyebabkan lendir/kahak (phlegm)?

Lendir (Phlegm) adalah cecair yang pekat, melekat dikeluarkan oleh selaput  mukus (mucus membrane) yang terdapat di sepanjang saluran pernafasan. Maka lendir boleh dikeluarkan di sepanjang saluran pernafasan daripada paru-paru hingga ke rongga hidung. Apabila lendir ini berkumpul, ianya akan ditolak ke atas oleh “cilia” (rerambut kecil) daripada paru-paru naik ke tekak.
Lendir yang sedikit selalunya tidak mendatang masalah kerana ianya adalah sebahagian daripada sistem pertahanan badan.

Lendir di paru paru dan trachea memerangkap habuk dan bendasing dan membawanya ke tekak ddengan cara rerambut cilia menolak lendir itu ke bahagian atas. Sekaligus menghalang habuk daripada masuk ke dalam sistem pernafasan. 

Namun begitu, lendir yang banyak menunjukkan ianya disebabkan oleh penyakit, dan bukannya perkara yang normal lagi. Ini berlaku terutama apabila lendir terlalu banyak dan mempunyai warna kuning atau hijau atau kuning kehijau-hijauan.

Apakah penyebab lendir berkumpul di tekak. 

Lendir (phlegm) di tekak boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sesetengah orang mengalami perasaan lendir di tekak pada waktu malam, manakala sebahagiannya pula mengalami lendir di waktu awal pagi. Ianya mungkin petanda bagi masalah saluran pernafasan yang kronik. Namun begitu masalah allergik (alahan) dan jangkitan virus adalah punca utama bagi lendir.
Tindakbalas allergik adalah disebabkan oleh habuk atau bendasing yang kecil. Sebagai contoh jika seorang pekerja di kilang kain, masalah utama beliau ialah terpaksa berdepan dengan habuk2 kain yang bersaiz kecil berterbangan di udara tanpa beliau sedari. Seorang guru yang mengajar murid-muridnya menggunakan kapur semasa menulis di papan hitam juga menghadapi masalah allergik pada habuk kapur, atau jika guru itu menggunakan pen marker untuk menulis, kemungkinan beliau akan allergik kepada bau dakwat yang digunakan.
Apabila tekak diserang oleh habuk sebegitu, ianya akan mencepatkan pembentukan lendir (mucus), yang bertujuan untuk mengumpulkan bendasasing yang halus ini dan dibuangkan dengan proses batuk. Ianya adalah sebahagian daripada sistem ketahanan tubuh (body immune system), pada masa yang sama menyebabkan radang tekak, selain dari pembentukan kahak yang banyak tadi.
Walau bagaimana jika tekak “diserang” dgn hebat, tubuh akan melipatgandakan sistem pertahanan sehingga menyebabkan saluran pernafasan menyempit, bagi mengelakkan banda asing ini masuk ke dalam saluran pernafasan. Ini dinamakan “bronchospasm” yang berlaku pada pesakit asthma, yang mana jika mereka bernafas, saluran pernafasan yang sempit menyebabkan pesakit mengeluarkan bunyi yang nyaring ketika bernafas.
Selain dari masalah itu, lendir yang banyak dan berkumpul boleh menyebabkan saluran pernafasan terhadang (block). Penyempitan saluran pernafasan (bronchospasm) dan saluran pernafasan yang tersumbat disebabkan oleh lendir yang pekat (mucus plug), boleh mengakibatkan kematian terutama pada kanak-kanak.
Lendir yabg terlau lama di tekak boleh menyebabkan masalah lain seperti tonsillitis, laryngitis, pharyngitis dan beberapa jangkitan di dalam paru-paru seperti acute bronchitis, pneumonia terutamanya bacterial pneumonia dan influenza pneumonia.
Jika seseorang mengalami demam yang tinggi, sakit tekak, sakit kepala dan selsema bersama lendir yang jernih, ianya mungkin hanya jangkitan virus. Jika lendir atau kahaknya berwarna kuning, ianya disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria, terutamanya apabila lendir/kahak kuning itu beserta dengan demam yang tinggi susah bernafas, sakit kepala dan sakit di bahagian otot-ototnya.

Kahak yang melekat
Mereka yang mempunyai masalah lendir di waktu pagi selalunya mengalami keadaan di mana lendir ditekaknya akan selalu “melekat” di situ. Keadaan ini dinamakan “POST NASAL DRIP” keadaan di mana lendir yang dikeluarkan dari hidung (nostril) tidak memeleh keluar melalui lubang hidung tetapi mengalir ke belakang hidung dan berkumpul di tekak.
“Post Nasal Drip” selalunya sangat berkait rapat dengan allergik atau sinusitis. Selain itu tabiat menghisap rokok juga menyebabkan lendir di tekak dan sukar dibuang.  Bagi penghisap rokok yang kronik, selalunya kesan jangka panjang ialah paru-parunya sentiasa berlendir ( chronic bronchitis) dan kadang kala rosak paru-parunya dan sukar bernafas (emphysema).


GEJALA TANDA-TANDA RESDUNG


  • Hidung tersumbat  
  • Lendir daripada hidung dan tekak
  • Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
  • Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
  • Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.
  • Hidung berair
  • Rasa sakit di sekitar pipi dan bahagian atas gigi yang biasanya disebabkan jangkitan pada Maxillary sinus.
  • Sakit di bahagian dahi, di atas kening yang berkemungkinan disebabkan jangkitan dan keradangan di bahagian frontal sinus.
  • Sakit di bahagian belakang mata, di atas kepala yang disebabkan jangkitan pada bahagian Sphenoid sinus.
  • Sakit di sekitar atau belakang mata disebabkan jangkitan pada bahagian Ethmoid sinus.
  • Rasa sakit dan tekanan pada bahagian muka diikuti dengan keadaan hidung yang sentiasa berair adalah simptom paling utama bagi penyakit sinusitis.
  • Pening kepala.
  • Hidung tersumbat.
  • Banyak lendir dalam hidung dan tekak yang berwarna kuning pekat atau kehijauan.
  • Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang.
  • Demam atau rasa tidak sedap badan.
  • Berlaku gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.
  • Kurang deria rasa atau bau.
  • Kelesuan


sedang mengalaminya . mmg agak menderita . dah pernah cuba mcm2 ubat . tapi ttp tak surut . n mmg dah give up . sekarang pun makan vitamin c bila selesema dah mula balik . baru2 nie pun dah mula sesak nafas ,batuk2 and kerap sakit kepala & sakit mata . 

='(




Let's Speak English !
Wednesday, November 13, 2013 || 6:41 AM

Assalamualaikum wbt..
Alkisahnya..petang tadi...UNITEN melancarkan minggu etika...maknanya semua student kene mnjadi "skema" selama seminggu...so..selama seminggu nie la saya menjadi gadis melayu terakhir memakai baju kurung =D sedangkan selama nie hari selasa smpai jumaat pakai tshirt ngan jeans jea.aha.
Dalam minggu etika nie..ada la beberapa program yang dibuat..salah satunya LET'S SPEAK ENGLISH..pergi pun sebab lecturer suruh pergi..sapa yang pergi dapat extra marks untuk midterm nanti..takkan la tak pergi..rugi besar kot...

Dalam mind "dah pikir dah program nie mesti bosan...well,i was wrong..it was fun...penceramahnya pun sporting...ada la beberapa game kitaorg kene buat...and kene jwb soalan dalam kertas yang dy bagi..mamat yang duk sebelah tadi pulak punya la pandai...kita tak sempat nak belek soalan...dy dah bagi jawapan...(hensem plak)ahah ! gugup trus tadi...astagfirulah...ingat cik abg..fuhhhh...pas2..macam biasa..ada lagu..and funny about it..lagu tu sama pulak dengan lagu yang pernah saya nyanyi masa belajar english communication dekat Kolej Asa dulu...tringat plak dekat sir...huhu..

Dalam program tu,ada la beberapa input yang boleh diambil...and ada jugak belajar something yang kita tak pernah tau lagi lagi tentang pronounciation...baru tau yang certain words kita sebut salah pronounce..macam their...sebutannya sebenarnya sama dengan there...pas2...flour sebenarnya sama sebutan ngan flower...and macam macam lagi...and dia ajar perbezaan tentang british punya pronounce and amerika syarikat punya..
cume dy de wrning la..kalu la ada yang sambung blajar dekat amerika syarikat...jangan sebut "rubber" sebab kat sana rubber means for condom.huishhhh...

ok..well..that's all for now..
wassalam
(^^)

According to JIM .
Monday, November 11, 2013 || 12:45 AM



citer yang selalu jugak saya layan masa tgh stress,sedih or bosan . 
=)

ok.that's all.bubye . 


Let the word speak . .
Sunday, November 10, 2013 || 9:33 AM